Mutfağı
Sacarası

Konya’ya özgü nefis bir tatlıdır kendisi. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Böylece tatlı tepsisi iki saç arasında pişerdi. Adını da buradan aldı şimdi fırında yapanlar olsa da orijinalinin böyle olduğunu hatırlatalım!






Sac Arası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağ ( hamurun içine)
  • Yarım bardak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı nişasta ( açmak için )
  • 250 gr tereyağı ( erimiş )
  • 250 gr kaymak
  • 1 su bardağı pudra şekeri veya toz şeker

Sac Arası Tarifi Yapılışı

Yumurta, tereyağı, su, tuz ve alabildiği kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. ( yumurtaları ayrı bir yerde kırıp içine atarsanız daha güzel olur) Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Üzerinde nemli bir bez örtülür. 30 dk dinlendirilir. Bezeler çok ince bir şekilde nişasta ile açılır. Üzerine erimiş yağdan 1 kaşık serpilir. Sonra kaymak sürülür. Çubuk şeklinde sarılır. Yağlanmış tepsinin dışından başlayarak içe doğru döşenir. İsterseniz tek porsiyonluk rulo olarak sarabilirsiniz. Yufkalar bitince kalan yağ kızdırılıp üzerine serperek gezdirilir. Fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine pudra şekeri veya da toz şeker serpilir.


Oluşturulma Tarihi : 05.07.2018