Arşiv Haberler
Meram’ın aşında da aşk var!

‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’ etkinlikleri büyük coşkuyla başladı. Mevlana ile Ateşbaz-ı Veli türbelerinde edilen dualar ve ‘Kazan Açma Merasimi’ ile başlayan etkinliklerle gastronominin kalbi üç gün boyunca Meram’da atacak. Ateşbaz Veli’nin, Mevlevî zarafetini taşıyarak yaşamış gönül erlerimizden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Şehrimizin yemeklerini, ceddimiz’den bize intikal eden muhteşem mirasın damak zevkini, yaşatmak ve yansıtmak öncelikli amacımızdır” diye konuştu. 

Hz. Mevlana’nın aşçısı Ateşbâz-ı Veli’yi anmak adına Meram Belediyesi tarafından organize edilen ‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’ etkinlikleri, Mevlana ile Ateşbaz-ı Veli türbelerinde edilen dualar ve ‘Kazan Açma Merasimi’ ile başladı. İlk ziyaret Mevlana Müzesi’ne gerçekleştirildi. Mutfak Günlerinin yerli ve yabancı davetlileri ile programı takip eden yerel ve ulusal basın temsilcileri, Mevlana Müzesinde okudukları duanın ardından Ateşbaz Veli’nin Türbesine geçtiler. Burada okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından programa geçildi. Açılış programına AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Meram Kaymakamı Resul Çelik,  Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Önder Kutlu, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, İl Müdürleri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“BAŞKAN TORU, ATEŞBAZ GİBİ BİR ELMASI KEŞFETTİ VE ŞİMDİ ONU BİR NAKKAŞ GİBİ İŞLİYOR!”

Programda ilk konuşmayı yapan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Meram’ın tarihi günlerden birini yaşadığını söyledi. Konya’nın ve Meram’ın, Ateşbaz-ı Veli gibi çok değerli bir ‘Elmas’a sahip olduğunu belirten Bingöl, bu değerin Meram Belediye Başkanı Fatma Toru gibi çok maharetli bir nakkaşın elinde gün yüzüne çıktığını söyledi.  Dünyada türbesi olan tek aşçının Ateşbaz Veli olduğunun altını çizen Bingöl “Bu değeri elbirliği ile işlersek, dünyadan milyonlar buraya akacaktır. Dünyadaki bütün şeflerin kep giyme töreni ya da aşçılık törenlerinin burada gerçekleşmemesi için hiç bir neden yok.  Yeterki değerini bilelim. Bu değerli elması keşfeden ve bir nakkaş gibi işleyen Başkan Fatma Toru’ya teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

“YEMEKTEN KASIT, İBADET VE TAATIN DEVAMIDIR”

Son dönemlerde gastronomiye ilginin oldukça arttığını hatırlatan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, yeme içme kültürünün ulusların hem yaşam biçimlerini ortaya koyduğunu hem de onlar hakkında önemli ipuçları verdiğini söyledi.  Dünyada adına ilk türbe yapılan aşçı olma özelliği taşıyan Ateşbaz Veli’nin, Mevlevî zarafetini taşıyarak yaşamış gönül erlerimizden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Toru, “Öncelikli olarak tabii ki, şehrimizin yemeklerini, ceddimiz Selçuklu’dan bize intikal eden muhteşem mirasın damak zevkini, elbette yansıtmak amacımızdır; ancak asıl önemli olan ne yediğiniz ve yediklerinizin enerjisini nerelerde harcadığınızdır. Ateşbaz Veli, bizi bu tefekkürü yapmaya zorlamaktadır.  Konya’dan dünyaya yayılan Mevlevihaneler, helal rızıkları matbahlardan canlara sunarken; yemekten kastın, ibadet ve taatın devamının sağlanması için olduğunu vurgulamışlardır” diye konuştu.

“ATEŞBAZ VELİ, BİZE YOL GÖSTERDİ, IŞIK OLDU”

Matbah yani mutfağın, Mevlevî kültüründe salt bedenin değil ruhun da gıdalandığı ilk yer olduğunu ifade eden Başkan Toru, sözlerini şöyle sürdürdü ; “Matbah; nefislerin emellerini çoğaltan yer değil nefislerin terbiye edildiği, noksanların tamamlandığı bir yer olmuştur.  Konya gibi kültür dokusunun yüksek olduğu ve kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan bu şehrin yemekleri de elbette şanına yakışır olmalıdır. Ancak asıl önemli nokta, yemeğin bizi yoldan çıkaran değil yola getiren anlayışın hâkim olmasıdır. Bunun için, Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri ismiyle yola çıktık. Ateşbaz Veli, bize yol gösterdi, ışık oldu. Bu sene mevcut ödüllere ilave olarak yerel gastronomi ödüllerini de ihdas ederek, şehrimizde bu alanda hizmet veren işletmeleri tanıtmayı amaçladık. Ayrıca Türk Dünyasından gelen aşçılarımız da bize gastro şovlar sunacaklar. İsim yapmış şeflerimizin şovlarını izleme imkânımız olacak.  Yerel lezzetlerin yanı sıra bölgesel ve Türk Dünyası lezzetlerinin de tadına bakma imkanımız olacak.

“EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ, KÜLTÜRÜMÜZ”

Konya’nın mutfak kültürünü en iyi şekilde yansıtan programı gerçekleştirenlere teşekkür etmek istiyorum” diyerek sözlerine başlayan AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular ise “Her toplumun bir yemek kültürü vardır. Bizim kültürümüzün en önemli yemek ve sofra kültürünü Ateşbaz’da görmek mümkün. Bu kültürü tüm dünyaya tanıtmak için düzenlenen bu etkinlik çok değerli. Hedefine ulaşacağından şüphemiz yok” diye konuştu. Meram Kaymakamı Resul Çelik de iletişimin hızla ilerlediği günümüzde Halk Kültürünün stratejik bir hal aldığını kaydetti. Kültürün emperyalist toplumlara karşı halkın en önemli gücü ve çimentosu olduğunu hatırlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kültürümüzün stratejik bir planlama ile gün yüzüne çıkarılması çok önemli. Bu programı bu açıdan çok önemsiyorum. Kültürümüzün yaşatılması ve geleceğe aktarılması adına gerçekleştirilen bu etkinliği düşünenlere ve uygulayanlara geleceğimiz adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. 

“BU ETKİNLİK, DÜNYANIN KAYBETTIĞI BEREKETİ YENİDEN YAKALAMA GAYRETİDİR”

Son olarak kürsüye gelen AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Günleri etkinliğini ‘Kadim medeniyetimizin izlerini arama hareketi’ olarak nitelendirdi. Medeniyetimizi gün yüzüne çıkarmak adına yıllardır emek verdiklerini söyleyen Angı, Meram Belediyesi’nin son dönemde bu güzellikleri yeniden ortaya çıkarmak adına büyük gayret gösterdiğini kaydetti. Bugün dünyanın bir kültür ortaya koymadan sadece beslendiğine dikkat çeken Angı, “Bir tarafta büyük israf, diğer tarafta açlıktan kıvrananlar. Bereketini kaçırdık işin. İşte bugün düzenlenen etkinlik bu bereketi yeniden yakalama gayretinden başka bir şey değildir. Sadece Mutfak Kültürü deyip geçmemek gerek. En ince ayrıntısına kadar aşk koymadığınız lezzet, lezzet değildir. İşte bu coğrafyada bütün bu değerleri bir araya getirmeye çalışan ve yeni bir ruhla sunum yapmaya çalışanlara ne mutlu. Ve ne mutlu bunun için emek verenlere. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru başta olmak üzere tüm ekibine böyle güzel ve anlamlı programı ortaya koydukları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BİRBİRİNDEN RENKLİ PROGRAMLARLA, GASTRONOMİNİN KALBİ ÜÇ GÜN BOYUNCA MERAM’DA ATACAK! 

Konuşmaların ardından ‘Kazan Açma Merasimi’ne geçildi. Misafirlere, kazanlarda pişen Tekke Pilavı ikram edildi. Misafirler ayrıca, bir ilk olan ve tüm Türk Dünyasından gelen malzemelerin karışımı ile yapılan aşure çorbasının da tadına bakma fırsatı buldular. Ateşbaz Veli türbesinde gerçekleştirilen programın son bölümünde, Mevlevilikte mutfak kültürüne dair bir canlandırma yapıldı. Türbede gerçekleştirilen ziyaret, konuşma ve Kazan Açma Merasiminden sonra program, öğleden sonra Dutlu Koruluğunda devam etti. Konuklar Meram Belediye Başkanı Fatma Toru eşliğinde, korulukta kurulan sergi ve stantları gezdi. Türk Dünyası ve Yedi Bölge Yedi Lezzet Stantları ile Mutfak Avadanlıkları Sergileri büyük ilgi gördü. Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerde günün son programında Selçuklu Otağında Konya Mutfağı Yöresel Yemek Yarışması gerçekleştirildi.

Oluşturulma Tarihi : 29.09.2018