Arşiv Haberler
Gastronominin kalbi üç gün boyunca Konya’da attı!

Konya ve Meram’a üç gün boyunca renkli, unutulmayacak ve festival tadında günler yaşatan “Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Etkinlikleri’ 10 bin kişilik aşure dağıtımı ile  son buldu. Kazan açma merasiminden Gastro Şov’lara,   Konya Yemekleri Yarışmasından Selçuklu Mutfak Sanatları Sunumları’na, Konya Kültüründe Yemek Türküleri Konseri’nden Türk Dünyası Aşuresinin dağıtımına kadar her yönüyle son üç güne adeta damgasını vuran etkinliklerin, büyük bir emeğin sonucu olduğunu söyleyen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Sahip olduğumuz muhteşem mirasın temel omurgalarından biri olan mutfak kültürünü ve damak zevkini, günümüze yansıtan bu etkinlikler, 4. yaşında ve emin adımlarla büyüyor. Doğruyu yakalayarak daha güzel ve sürdürülebilir olmak öncelikli hedefimiz” diye konuştu.   

Meram Belediyesinin, kültürümüzün en önemli saç ayaklarından biri olan ‘Mutfak Kültürümüzün’ yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına organize ettiği en önemli organizasyonlardan biri olan  ‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’ Konya’nın muhtelif yerlerinde 10 bin kişiye dağıtılan özel  ‘Aşure Çorbası’ ile son buldu. Üç gün boyunca sadece Meram’a değil bütün Konya’ya renkli ve unutulmaz anlar yaşatan organizasyon Türkiye’nin gastronomi alanında ‘En’lerini buluşturdu.

“ŞOVLAR, STANTLAR, SUNUMLAR, KONSERLER VE YARIŞMALAR BÜYÜLEDİ!”

‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’  Mevlana ve Ateşbaz Veli Hazretlerinin türbelerinde okunan Kur’an-ı Kerim ve edilen dualarla başladı. Program, Ateşbaz-ı Veli Türbesinin yanında oluşturulan alanda Konya Protokolünün de katılımı ile başladı. Protokol konuşmalarının ardından ‘Kazan Açma Merasimi’ düzenlendi ve misafirlere kazanlarda pişirilen yemekler ve aşure ikram edildi. Etkinlikler, öğleden sonra Dutlu Koruluğunda ve korulukta kurulan Selçuklu Otağı’nda devam etti. Açılan ‘Türk Dünyası ve Yedi Bölge Yedi Lezzet Stantları’ ile ‘Mutfak Avadanlıkları Sergisi’büyük ilgi gördü. Sergiye katılan ve stantları gezen misafirler gerek Türk Dünyasının gerekse Türkiye’nin yedi bölgesinden gelen katılımcıların lezzetlerini tatma ve şovlarını seyretme imkanı buldu. Günün son programında ise ‘Konya Mutfağı Yöresel Yemek Yarışması’ gerçekleştirildi. Organizasyonun en çok ilgi çeken bu bölümünde katılımcılar ‘En iyi’ olabimek adına ter döktüler.

“AŞÇI DEDE MUTFAK GÜNLERİ BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK”

Büyük ilgi gören ilk günün ardından ikinci günde renkli görüntülere sahne oldu. ‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’ etkinlikleri, yemek kültürünün, insanlar, toplumlar ve uluslar arasında güçlü bağlar kurduğunun en önemli göstergelerinden biri oldu. İkinci gün, Türk Dünyasından gelen misafirlerin, ‘Gastro Şovları’ ile başladı. Büyük beğeni toplayan şovlarda Türk Dünyası lezzetleri ve şeflerin şovları büyük alkış aldı. İkinci gün öğleden sonra sahne alan Gürkan Şef şovuyla izleyenleri adeta büyüledi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun da izlediği programda katılımcılar, lezzetlerden tatma fırsatı buldu. Gürkan Şef’in şovundan sonra Şef Ömür Akkor’un sunumuyla ‘Selçuklu Dönemi Mutfak Sanatları’ sunumu gerçekleştirildi. Sadece Konya mutfak kültürünün değil bugünün tüm Anadolu mutfağının temelini oluşturan Selçuklu Mutfağı ile ilgili bu renkli sunumda katılımcılardan büyük beğeni topladı. Akşamda devam eden programda ilk olarak ‘Konya Türkülerinde Yemek Kültürü Konseri’ sahneye konuldu. Gecenin son programında ise Ateşbaz Veli Mutfak Kültürü Günleri’nde ödül almaya hak kazananlara ödülleri törenle verildi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun da katıldığı ödül töreninde heyecan ve mutluluk bir aradaydı. Başkan Fatma Toru tören sonrasında yaptığı açıklamada etkinliklerin paydaşlarından Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) ve Genel Başkanı Ramazan Bingöl’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.  Toru ayrıca, amaçlarının Ateşbaz Veli’nin mutfağını dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyerek “Bu noktada düzenlenen organizasyona katılan şeflere, jüriye ve organizasyonun başarısında emeği olan ekibime teşekkür ediyorum. Sahne önündekiler kadar sahne arkasındakilerde büyük bir takdiri hak etti. Ciddi anlamda ter döktüler. Bu sebeple her birine şükran borçluyuz.  ‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Günleri’ 4 yaşını tamamladı. Emin adımlarla büyüyor. Doğruyu yakalayarak, çok daha güzel ve sürdürülebilir bir şekilde nice yaşlar yaşamayı ve yaşatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.   

ETKİNLİKLER BİR İLK OLAN ‘TÜRK DÜNYASI AŞURESİ’ İLE SON BULDU  

Konya’nın Gastronomi Turizmini geliştirmek adına en önemli organizasyon olan ‘Ateşbaz Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri’ Konya’nın çeşitli bölgelerinde dağıtılan ‘Aşure Çorbası’ ile son buldu. 10 bin kişiye dağıtılan aşure için ayrıca bu yıl Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi. Çorbaya Türk Dünyasından getirilen  ürünler katılarak ‘İlk Türk Dünyası Aşuresi’ yapıldı. ‘Türk Dünyası Aşure’si vatandaşlara bizzat Meram Belediye Başkanı Fatma Toru tarafından ikram edildi. Başkan Toru’nun elinden Aşure yeme imkanı bulan vatandaşlar ayrıca, Toru ile hasbihal ettiler. Başkan Fatma Toru ikramın ardından yaptığı açıklamada, Muharrem ayının tüm İslam Aleminin kurtuluşuna vesile olması temennisinde bulundu. Kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan aşurenin Meram’da hafta boyunca devam ettiğini belirten Başkan Toru, Ateşbaz Veli Mutfak Günleri’nin son etabında yapılan ve bir ilk olan ‘Türk Dünyası Aşuresinden’ Konya’nın farklı bölgelerinde 10 bin kişiye dağıtıldığını ifade etti. Bu şekilde Birlik ve beraberlik adına çok anlam ifade eden bir lezzetin ortaya çıktığını söyleyen Başkan Toru son olarak ayrıca, etkinliklerin her yıl değişen ve gelişen çehresiyle Türk Mutfağını en iyi şekilde dünyaya tanıtmaya devam edeceğinin müjdesini verdi.      

Oluşturulma Tarihi : 01.10.2018